[...] rolę w tym procesie a z drugiej strony są ciężko osiągalne w naszej diecie. Ogólnie mówiąc, gdyż jak wiadomo każdy przypadek jest indywidualny, należy dostarczyć organizmowi witaminy wg abecadła A, B, C, D. Można to osiągnąć przez przyjmowanie tych witamin oddzielnie jednak multiwitaminy mają tę przewagę, że zawierają ponadto mikroelementy i [...]
Mam na sprzedaż naturalne witaminy i minerały produkcji Ola Loa. Towar pochodzi z USA. Dokładniejsze informacje i skład na aukcjach allegro. Ola Loa Repair - Witaminy, minerały, aminokwasy, ziółka - na stawy i kości http://allegro.pl/ola-loa-repair-witaminy-na-stawy-i-kosci-i2542403999.html http://img37.imageshack.us/img37/8875/repairrr.jpg Ola [...]
[...] nie powodował zwiększonego wzrostu muskulatury. Naukowcy sądzą, że żółtko zawiera różne niebiałkowe składniki, które mogą mieć właściwości anaboliczne, takie mikroRNA, witaminy (np. uznawaną za hormon witaminę D), minerały i lipidy . Pamiętaj, iż nie samym białkiem żyje człowiek, potężną hipertrofię zapewniają tłuszcze (jedno i [...]
[...] jak robią to rafinowane ziarna. Jakie są wartości odżywcze farro? W 100 g produktu znajduje się: 340 kcal 64 g węglowodanów 2 g tłuszczu 12 g białka 10 g błonnika Witaminy: witaminy A, B, C i E Minerały: żelazo i wapń Dlaczego warto dodać farro do diety? Farro jest sycące Farro ma dużo błonnika i białka, w związku z czym jest bardziej sycące niż [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim [...]
Któż z nas nie kocha keczupu? Jeśli jesteś uczulony na jego składniki, mogę tylko Tobie współczuć. Ten przepyszny dodatek do ogromnej liczby dań, sprawia, że mimo tego, że niektóre z nich same w sobie, nie mają zbyt ciekawego smaku, to dodatek keczupu pozwala zjadać je z ogromnym apetytem. Ile kalorii ma keczup? Odpowiedź na to pytanie będzie [...]
[...] lub zaburzenia uwagi. Nie zawsze są one związane z koronawirusem, część może mieć zupełnie inne źródło. Czy możemy się jakoś bronić? Tak. Wg badań naukowych stosowanie witaminy D w trakcie infekcji SARS-COV-2 znacząco zmniejszało śmiertelność (np. w trakcie hospitalizacji zmarło 5.6% z grupy witaminy D i 16.1% z grupy kontrolnej), dodatkowo [...]
Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]
[...] sposób? Okazuje się, że tak. Włoscy naukowcy m.in. pracujący w Instytucie Badań Urologicznych w Mediolanie zasugerowali, iż połączenie żurawiny, Lactobacillus rhamnosus i witaminy C może przynieść korzyści kliniczne ze względu na ich działanie addytywne lub synergiczne. Do badania włączono 42 kolejne kobiety z nawracającymi infekcjami dróg [...]
W XXI wieku wiele osób kieruje się zasadą więcej, znaczy lepiej. Niedawno konsultowałem przypadek zawodnika, który stosował tak nieprawdopodobnie dużo witaminy D, że uzyskał poziom toksyczny we krwi. Nieważne, że witamina D jest dobrze tolerowana, ludzie są w stanie przedawkować nawet wodę. Odnotowano śmierci rekrutów w USA oraz osób w podeszłym [...]
Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]
[...] że jedzenie pomidorów jest korzystne dla naszego organizmu, nie trzeba szczególnie nikogo przekonywać. Są one bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych, w tym witaminy C, witaminy K i potasu. Zawierają przeciwutleniacze, takie jak kwas chlorogenowy, beta karoten i likopen. Szczególną uwagę warto zwrócić na ten ostatni. Niezwykła [...]
Dlaczego bycie "eko" jest tak modne? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób myśli o tym, co dostaje się do ich organizmu, skąd pochodzi żywność, którą spożywają i jakie są tego konsekwencje. Żywności ekologicznej nie znajdziemy w każdym sklepie, aczkolwiek coraz więcej z nich, reagując na potrzeby konsumentów, stara się zorganizować oddzielny [...]
Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]
Witamina D należy do najważniejszych witamin w ustroju człowieka, zresztą według obecnej wiedzy jest bardziej hormonem, niż typową witaminą. Jakie są korzyści z podawania witaminy D wg badań naukowych? Zapobiega krzywicy Suplementacja witaminą D i wapniem może mieć wpływ na powstawanie krzywicy i zmniejszyć ryzyko wystąpienia poważnych złamań u [...]
Przyczyn pojawiających się zmarszczek może być naprawdę wiele. Zaczynając od spania w makijażu, przez poruszanie się po zanieczyszczonym mieście, kończąc na wcieraniu kosmetyków, nie tymi palcami co trzeba. Nie trzeba więc być geniuszem, aby zrozumieć, że dieta też ma ogromny wpływ na nasz młody wygląd. Ponadto, badania sposobu odżywiania osób [...]
[...] o tym w żadnej książce dotyczącej farmakologii, a cytowane opracowanie naukowe pochodzi dopiero z 2020 r. Witamina C a leczenie bólu Badania wykazały, że podawanie witaminy C wiąże się ze zmniejszonym zapotrzebowaniem na opioidowe leki przeciwbólowe po operacjach chirurgicznych. Opioidy to bardzo silne leki przeciwbólowe, do których [...]
[...] możliwość przygotowania różnego rodzaju dań, bardziej naturalny smak, dobre źródło niacyny. Minusy: mniejsza zawartość kreatyny, mniej folianów, zdecydowanie mniejsza ilość witaminy B12, mniej wapnia, żelaza, znacznie mniej potasu, cynku i selenu. Podsumowanie Zarówno pierś z kurczaka, jak i udziec wołowy mają swoje wady i zalety. Wołowina [...]